19. marraskuuta 2013

Neulehatun ohje

Heipä hei!

Viikonloppu vierähti mukavasti ja sunnuntaina kävimme meidän perheen ja vanhempieni kanssa katsomassa Joulunavausta ja tietysti raketteja! Emilia onkin höpöttänyt siitä lähtien tontuista, joulupukista ja joululahjoista, vaikkei nyt ihan hirmuisen lähelle joulupukkia ja joulunavauksen esityksiä päästykään, aikamoisesta ihmismäärästä johtuen. Kahtien vaunujen/rattaiden kanssa kun ei viitsi ihan eturiviin tunkeakaan! Tonttuja kyllä tuntuu olevan Emiliasta vähän siellä ja täällä ja ruokakaupassakin Emilia "tiesi" pukin tuovan hänelle sukset, kun sellaisia kävimme mummille katsomassa! Kurkut, tomaatit ja maidonkin vois pukki tuoda! :) Joko teillä muilla on alettu joulua odottamaan yhtä innokkaasti, tai niitä pienten paketteja?

Aika kylmä viima tuntui taas joulunavauksessa olevan tai ainakin itse olin laittanut ihan turhan vähän vaatetta päälle. Olisihan se pitänyt tietää jo edellisiltä vuosilta, mutta tuon jälkeen tuntui taas, että sen toppatakin voisi jo pikkuhiljaa kaivaa kaapista esiin! 

Pienen muistutuksen siitä lämpöisesti pukeutumisesta taisinkin saada nyt vielä jälkikäteen, kun kurkussa tuntuu taas kakuksen piikkejä ja pieni flunssa on yrittänyt tulla nujertamaan minut! Mies lähtikin vanhemmilleni jotain auton valoja säätämään isäni kanssa ja Emilia lähti siksi aikaa mummin kanssa leikkimään. Liljan kanssa täällä taistellaan siis flunssaa vastaan (tai lähinnä minä) ja siitä "aasin siltana" tulinkin teillekin kertomaan myös sen neulepipon ohjeita, niin pääsette neulomaan lämmikettä lapsukaisille, tai miksei itsellekin! :)

Parempia kuvia laitoinkin jo tänne postaukseen, joten tässä nyt vaan muutamia kuvia ohjeeksi. Sain kun sainkin hatun valmiiksi, vaikka tällä kertaa kokeilin itselleni ihan uutta ohjetta! Yleensä nimittäin teen lähes kaikki ihan kokeilemalla ja välillä saankin niitä purkaa monta kertaa, että työstä tulee sopivan kokoinen tai osaan edes ohjetta "lukea oikein". 

Siinä vaiheessa, kun olen muutaman kerran jo jotain joutunut purkamaan, mun mielenkiinto usein vähän alkaa hiipua ja moni työ onkin jäänyt kesken, kun mielessä on jo seuraava kokeilu, minkä voisi tehdä! Vähän olen kärsimätön, jos jokin ei onnistukaan kertaheitolla, mutta seuraava ohje on ainakin niin helppo, että se onnistui jopa yhdellä kertaa :)

Liljalle halusin neuloa hatun ja kaupasta löytyikin sopivan väristä lankaa, joka sopisi myös talvihaalarinkin kanssa. Hatusta tuli juuri sopivan kokoinen ja mahtuu siis noin 40-42cm kokoiseen päähän, mutta silmukoita ja kerroksia lisäämällä tai vähentämällä saa hatusta erikokoisen.

Hattu on tehty 3.5 puikoilla ja lankana käytin Novitan Huopanen lankaa. Itse ostin vain yhden kerän ja tämän kokoiseen hattuun se riitti hyvin.Aloita luomalla 120 silmukkaa. 1 ja 4 puikolle 23 silmukkaa, 2 ja 3 puikolle 37 silmukkaa. 
Neulo kolme kierrosta aina oikein, nurin, oikein, nurin...Resorin jälkeen neulo 10 kierrosta aina oikein, mutta tee kavennukset (eli kaksi silmukkaa yhteen) aina joka kierroksella 1 puikon lopussa ja 2 puikon alussa, sekä 3 puikon lopussa ja 4 puikon alussa. Näin siis muodostuu molemmat korvaläpät 8ja päänympärys hieman kapenee).


Kavennuskierrosten jäkeen vaihdoin itse pyöröpuikoille, jolloin on helpompi neuloa sileää neulosta. Neulo siis koko ajan aina oikein noin 16 kierrosta. (Jos siis haluat isomman hatun, niin neulo vielä muutama kirros lisää.)

Itse kavensin 17. kierroksella yhteensä 8 silmukkaa, eli neljässä ohtaa tein yhden kavennuksen, jonka jälkeen neuloin vielä 2 kierrosta ennen loppukavennuksia.
Tässä vaiheessa vaihdoin taas tavallisille puikoille, jotta taas kavennukset olisi helpompi tehdä.

Kavenukset tein niin, että joka toinen kierros oli kavennuskierros ja joka toisen neuloin kaikki oikein. Kavennuskierroksella kavensin tasavälein aina 8 kohtaa, eli jokaisen puikon puolessa välissä ja lopussa. Kun silmukoita on jokaisella puikolla noin 4, vedä lanka silmukoiden läpi ja päättele nurjalle puolelle.Tupsun tein pipoon vielä tällä vanhalla tutulla ohjeella, eli leikkasin pahvista ympyrän ja keskelle pienen aukon, jonka läpi lankaa pujotellaan. Lopuksi vedä erillinen lanka lähelle tuota keskiympyrää ja lankakierteiden alta ja solmi päät tiukasti yhteen. Leikkaa langat auki pahvin ulointa reunaa myöten ja vedä varovasti tupsu pois pahvin sisästä. 

Tupsun saa kiinnitettyä pipoon helposti, kun jättää sen langan (itse päättelin kahdella langalla, jotta se tupsu kestää paremmin eikä purkaannu) jolla solmi tupsun, niin tarpeeksi pitkäksi ja vetää ne tuolta pipon "päästä" nurjalle puolelle. Tee nurjalle puolelle langoista solmut ja päättele neulalla pipon silmukoihin.

Lopuksi pujottelin vielä korvaläppien kohdalta noin 12 pitkää lankaa ja letitin solmimisnauhoiksi.


Tulipas osasta vähän monimutkaiset ohjeet, mutta toivottavasti saatte selvää! Ja kysellä saa, jos jokin kohta jäi ihmetyttämään, niin koitan ohjeistaa paremmin :)

6 kommenttia:

 1. Ohje on ainakin mulle oikein selkeä! Pitää neuloa samanlainen itekin jos ensin saa mut pois alta :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä jos sait siitä selvää. Mä kun en noista ohjeista aina oikein ymmärrä ja hyvä kun olen oppinut mikä on oikein ja nurin, niin vähän tuo haastetta saada niistä itse edes jotenkin selkeitä! :)

   Poista
 2. iso kiitos ohjeesta! Oon tehny tänään jo kaks pipoa tällä ohjeella :D ihanan helppo ja tälläänen aloittelijakin ymmärsi ku ei ollu mitää super neulojien koodikieltä täs ohjees :D kiitti lisäsit mun innostusta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että ohjeesta oli hyötyä! Tuo pipo on kyllä helppo tehdä ja itse kun en tosiaan niistä ammattilaisten ohjeista ymmärrä niin ehkä tästäkin tuli suht selkokielinen! :)

   Poista
 3. Voi miten kauniita,ihania asioita,juttuja. Löysin sinun sivuillesi sattumalta ja toivon kyllä päätyväni tänne toistekin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos ja toivottavasti löydät tänne toistekin! :)

   Poista