20. marraskuuta 2012

1v 3kk

Ajattelin taas kirjailla hieman ylös uusimpia juttuja tämän hetkisistä taidoista. Niitä kun tulee koko ajan lisää ja osa hauskoistakin jutuista tahtoo helposti unohtuakin.
 
Eilen aamuna esimerkiksi saimme ihanat naurut ja aamun piristyksen meidän omatoimiselta pikkuneidiltä :) Isi hoitaa meillä yöheräilyt tai laittaa uudelleen Emilian nukkumaan, jos aamuyöstä välillä herää. Aamulla usein nostetaan Emilia vielä meidän viereen, välillä nukahtaa vielä kainaloon tai hipsii itse pois sängystä. Ovi meidän makuuhuoneessa on yleensä kiinni, mutta nyt kun kissat oli vanhempieni luona, jätettiin ovi yöksi raolleen. Niinpä neiti päätti käyttää tilaisuutta hyväkseen ja hiippaili makuuhuoneesta pois. Kaiken lisäksi oli mies unohtanut pakkasesta illalla ottamansa leivät pöydälle sulamaan. Hetken päästä meninkin katsomaan, mitä neiti oikein touhuaa, kun oli vähän liian hiljaista. Makuuhuoneesta Emilia oli napannut vesimukin mukaansa ja leivän oli ilmeisesti ottanut pöydältä ja siellä hän istui olohuoneessa laatikon päällä syömässä leipää :) Tyytyväisenä näytti vielä leipää ja vesimukia käsissään ja jatkoi syömistä kaikessa rauhassa :) Käyhän se näinkin, omatoimisesti aamupalaa jo vähän reilu 1-vuotiaana!


Yöllä makuuhuoneessa meillä on tosiaan vielä nokkamuki käytössä, kun usein siitä hörppii sitten itse aamulla, niin ei ole kaikki vaatteet ihan märkiä aina. Tavallisesta mukista Emilia on oppinut myös juomaan ja samoin myös itse syöminen on alkanut kiinnostamaan. Välillä haluaisi harjoitella lusikan käyttöä niin ettei äiti tai isikään saa auttaa. Aika hyvin ruokaa menee suuhunkin asti, mutta iso ruokalappu on kyllä tarpeen :) Kotitekoiset ruoat maistuvatkin hyvin ja vähän aikaa sitten huomasin myös taas kaikkien neljän kulmahampaiden puhjenneen. Enää neljä hammasta puuttuu takaa, sitten olisi purukalustokin kasassa :)

 
Emilian herkku-välipala taitaakin olla tällä hetkellä banaani. "Ba" (eli banaani) ja sormella osoitus pöydälle, Emilia pyytääkin useaan kertaan päivässä. "Po" (pois) hän näyttää ruokailun jälkeen ruokalappuaan ja "pa" osoittaa sormellaan, kun isi on menossa kahvia keittämään, tarkoittaen siis että haluaa painaa kahvinkeittimen päälle. 
 Jo opittujen vaippa, kissa, "tettä"=vettä, "äittä"=äiti, pappa, Viivi ja Eevi sanojen lisäksi uusimpina sanoina nyt on tullut nenä, napa, nappi, isi, heippa, moi, puuro ja Tao (vanhempieni kissan nimi). 

Usein Emilia vilkutteleekin meille ja sanoo heippa ja juoksee jonnekin nurkan taakse. Illalla kun isi vie Emilian nukkumaan, sanoo hän myös silloin "heippa" ja vilkuttaa äitille. Aina niin hellyyttävää :) 

Vauhtia päivisin täällä kyllä piisaa ja usein mennäänkin jo juoksujalkaa :) Emilia on kyllä sellainen pieni "touhutäti", eikä montaa sekuntia jaksa paikallaan olla. Vieraassa paikassa aluksi hieman seurailee enemmän, mutta kotona kyllä vauhtia riittää :)


"Pukemista"  Emilia on alkanut myös jo harjoittelemaan tai ainakin sellaiset jutut jo hieman kiinnostavat. Kenkiä yrittää usein pitkäänkin laittaa jalkaan ja päästä löytyy milloin mikäkin hattu :) Vaippaa vaihtaessa neiti on jo kiskomassa housuja jalkaan tai paitaa päälle. Päivän aikana neiti käy useaan kertaan tyhjentämässä oman vaatekaappinsa, milloin kaulassa roikkuu paita, milloin housut "kaulaliinamaisesti" :)
 

Musiikista Emilia tykkää myös paljon ja usein alkaakin tanssimaan musiikin tahtiin. Emilia tykkää myös hassutella ja keksii itse erilaisia juttuja. Piilosleikit on edelleen hauskoja ja aivan lähiaikoina Emilia on keksinyt myös "karkuun juoksemisen". Tosin sitä harrastetaan nykyään usein myös, kun pitäisi mennä vaippa vaihtamaan. Neiti lähtee juosten karkuun ja nauraa tai virnistää päälle. Ihan kuin tietäisi, ettei äiti kohta jaksa juosta enää perässä :)

 
Nalleja ja pehmoleluja Emilia on alkanut myös hoitamaan jonkun verran ja kantaa niitä välillä mukanaan. Nalleille annetaan pusuja ja halaillaan :) Ja olipa yksi päivä nallen naamakin ihan märkä, kun Emilia hieman juotti omasta nokkamukista vettä myös nallelle :)  Nuken vaunuja Emilia usein myös työntelee, vaikkei nukkea Emilialla vielä olekaan. Nallet kelpaa myös kyytiin ja onhan sekin täytynyt kokeilla, josko itse siihen mahtuisi istumaan :) Jonkinlainen oma nukke täytyisikin jouluna saada, jotta pääsee sitä hoitamaan.

 
Meidän kissoja Emilia haluaisi myös aina silitellä ja Eevi on vähitellen alkanut huomaamaan, ettei Emilia ehkä niin pelottava olekaan:) Eevi antaa nykyisin välillä hieman paremmin myös silittää, mutta Viivi vielä usein lähtee Emiliaa karkuun.  


 Mummin ja vaarin Tao-kissaa saa onneksi silitellä niin paljon kuin haluaa. Tao onkin tottunut jo pentuna lapsiin, joten se ei Emiliaakaan säikähdä, kuten meidän kissat vieläkin välillä lähtee ääntä karkuun. Tao ei helposti myös hätkähdä, vaikka silittäjä ei aina niin hellävarainen olekaan :)

 
 Kuvat onkin taas lähinnä tässä kuussa napsittuja ja pikainen neuvolakäynti meillä olisi nyt 1v 3kk :n tienoilla. Vaatekoko Emilialla on tällä hetkellä lähinnä 80cm, sekä muutama 86cm vaatteita on myös käytössä.  

8 kommenttia:

 1. Samoja taitoja täällä meilläkin! Hassua, että juuri tässä iässä alkaa tuo hattujen ja kenkien pukeminen ja kaiken mahdollisen kietominen kaulaan. Ja meilläkin muuten banaani on "ba" tai "baa".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on, meilläkin välillä kaulassa on paita ja välillä housut ja kenkiä taitaa olla kaikista mukavin pukea, vaikka aina ei oikein onnistukaan niitä saamaan jalkaan :)

   Poista
 2. Hei!
  Kiva lukea tyttösi kehityksestä ja verrata omaani. Minulla on 9/2011 syntynyt tyttönen. Kovin tutulta kuulostaa tyttösi touhut. Meillä kanssa juostaan karkuun ja kaikki piiloleikit on pop.Vaatteita juurikin puetaan kaulan ympärille samalla lailla ja kaikki vaatteet pitäisi muka ensin laittaa päähän. Nyt on alkanut kiinnostaa yhä enemmän keittiön laatikoiden sisältö ja aina kun keittiössä kokkailen pitää tytönkin päästä hommiin mukaan ja kaivaa laatikoista mittalusikkaa ym. Hampaita on meilläkin paljon - taitaa olla peräti 13. Sanoja ei tule niin paljon kuin teillä. Nyt tuntuukin ettei oikeastaan ole oppinut mitään uusia sanoja vähään aikaan. Kaippa ne sitten sieltä tulevat pyrähdyksenä kun aika on otollinen. On hauska seurata jo tytön tahtoa. Välillä oikein poljetaan jalkaa jos ei saa esim. syödä mitä muut syö. Mukavia kotipäiviä teille sinne!

  -Minean äiti-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava, että tulit kommentoimaan, samanikäisten touhuja on mukava lueskellakin :)

   Meillä noita keittiön ja aivan kaikkia muitakin laatikoita on tyhjennelty jo jonkin aikaa ja lusikat häviää laatikosta kyllä hetkessä omiin leikkeihin, jos sinne pääsee :) Osa laatikoista on täytynytkin teipata kiinni!

   Meillä noita sanoja on välillä tullut nyt montakin, mutta osa taas tuntuu että on jo unohtunut, mitä esim ihan ensimmäisenä oppi sanomaan.

   Tuota omaa tahtoa on kyllä myös mukava seurata (ainakin tässä vaihessa vielä), meilläkin se jos ei saa esim jotain herkkua, mitä äiti tai isi syö, aiheuttaa kyllä myös pienen mielenosoituksen :)

   Kiitos samoin, oikein mukavaa joulun odotusta myös teille tyttösen kanssa ja toivottavasti poikkeat tänne toistekin! :)

   Poista
 3. Ihana Emilia touhuamassa!:) Meilläkin paljon samoja juttuja kotona Taikan kanssa, mutta tavallisesta mukista ei oikein vielä juo;) Mutta nuo pukemisleikit on kyllä täälläkin lempparijuttuna, päässä on milloin mikäkin vaatekappale ja sitten mennään peilin eteen sanomaan "nätti" <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin Emilia jouksee välillä peilin eteen katsomaan ja välillä tulee hakemaan ja ottaa myös kädestä kiinni, että täytyy mennä myös katsomaan :)

   Poista