24. syyskuuta 2012

1-vuotias

Mulla meinaa aina vähän olla myöhässä nämä kuukausittaiset postaukset Emilian uusista taidoista ja nyt onkin jo useampi kuukausi jäänyt väliin. Nyt kun Emilia täytti jo vuoden, jatkossa varmaan kirjoittelenkin näitä hieman harvemmin ja uusia taitoja ehkä hieman muiden postausten lomassa. Viimeksi olenkin tainnut kirjoitella 9 kuukauden kuulumisia, joten päivitelläänpä hieman opittuja taitoja :) Onneksi tärkeimmät päivämäärät olenkin merkinnyt vauvakirjaan, muuten ne pääsisivät kyllä unohtumaan! Hurjasti on kyllä tapahtunut kehitystä ja laitankin tähän nyt hieman kuvia tuolta 10 kuukaudesta eteen päin.


 Ensimmäisen kerran Emilia seisoi tuetta 9 kuukauden ja 3 viikon ikäisenä (niin että oikeasti itsekin tajusi/huomasi seisovansa). Välillä tuntui, että oppiikohan tuo koskaan kävelemään tai harjoittelemaan kunnolla tasapainoaan, kun vauhtia oli aina sata lasissa. Ensimmäiset askeleet Emilia otti juuri 11 kuukauden ikäisenä ja niitä harjoiteltiinkin sitten koko ajan. Vauhti oli aika hurjaa ja jo muutaman päivän päästä käveltiinkin jo useampia askeleita. Parissa viikossa oppikin sitten hienosti kävelemään ja syntymäpäivillä mentiinkin jo kuin vanha tekijä!

  Ensimmäinen sana Emilialla oli vaippa, jonka hän ns. toisti perässä, hieman alle 10 kuukauden ikäisenä. 11 kuukauden ikäisenä tuli varsinaiset ensimmäiset sanat, jotka olivat kissa ja vettä. Nämä siis osasi sanoa ja tiesi mitä ne tarkoittavat. Osaa esim. pyytää vettä pöydällä olevasta mukista ja osoittaa suihkussa, kissojen kupissa tai ulkona satavaa vettä. Meidän kissojen lisäksi osaa myös kuvasta ja televisiosta osoittaa ja sanoa kissan. Myös "äittä", pappa ja mamma sanat oppi samoihin aikoihin sekä juuri vuoden täytettyä Viivi ja Eevi ( meidän kissojen nimet). Uusimpina sanoina on tullut vielä "kunnolla" äiti, isi ja nenä :) Nyt "puhetta" tulee muutenkin paljon ja oikeastaan muutaman viime viikon aikana se on hieman muuttunut ja omaa selitystä on tullut leikkeihin paljon enemmän. 

 
Kotiruokaa ollaan alettu nyt maistelemaan ja se tuntuisi maistuvan oikein hyvin. Emilia onkin ollut todella hyvä syömään ja oikeastaan kaikki uusikin ruoka on aina maistunut. Nyt ollaankin maisteltu muun muassa jauhelihakastiketta, makaroonilaatikkoa, lasagnea, karjalanpaistia, nakkikastiketta ja kaikenlaista ihan tavallista kotiruokaa. Kesällä ja nyt syksyllä olen tehnyt myös paljon erilaisia marjasoseita tuoreista marjoista. Leipä on yksi Emilian oikein suursuosikki ja sitä söisi vaikka kuinka paljon. 10 kk:n iästä lähtien ollaan annettu hapanmaitotuotteita ja nyt ruokia (esim. perunamuusia) olen tehnyt lehmänmaitoon. Hapanmaitotuotteita tuntui vatsa kestävän vielä hyvin, mutta hieman varauksella ollaan maitoa nyt annettu, kun vatsavaivoja on muutamia kertoja ollut maidon juonnin jälkeen. 

 
Imetys lopeteltiin kokonaan vasta viime viikolla. Neuvolassa suositeltiin imetyksen lopettamista uuden raskauden myötä, jotta vauva saisi myös riittävästi energiaa ja itse jaksaisin myös paremmin. Käytännössä lopettaminen ei ollutkaan niin helppoa pahoinvoinnista kärsivänä kun jouduin lepäilemään, niin Emilia tuli oikeastaan entistä enemmän itse pyytämään sitä. Nyt kun pahoinvointi on helpottanut ja Emiliakin täytti vuoden jätettiin päiväsyötöt pikkuhiljaa vähemmälle ja lähinnä viimeisen kuukauden onkin saanut vain aamuisin maitoa, joka viime viikolla sitten jätettiin kokonaan pois. Päivällä huomion kääntäminen muualle auttoi aika hyvin eikä Emilia ole oikeastaan edes nyt kaivannutkaan rintamaitoa.


Hampaita suussa on nyt 12 ja nuo neljä viimeistä puhkesikin taas kaikki lähes samoihin aikoihin, syntymäpäivän tienoilla. Onneksi Emilialla ei kovin suuria vaivoja hampaiden puhkeamisesta ole ollut, ehkä hieman enemmän pientä kiukkua havaittavissa.Unikoulusta onkin ollut tarkoitus kirjoittaa erikseen jo keväällä kun se pidettiin. Meillä mieheni piti Emilialle unikoulun ja ensimmäiset yöt oli aika moista huutoa, mutta rauhottui kyllä sitten nukkumaan. 4 yötä taisi kaiken kaikkiaan mennä, jonka jälkeen yöheräilyt loppuivat, tietysti satunnaisia kertoja lukuunottamatta. Illalla mennään nukkumaan 9 aikoihin ja Emilia nukkuu noin 7-8 asti aamulla. Yleensä syötin Emilian vielä noin 5-6 aikaan, mutta nyt kun aamumaitokin jätettiin pois, saattaa Emilia noihin aikoihin herätä, mutta nukahtaa uudelleen. mieheni myös vie yleensä Emilian nukkumaan ja yleensä nukahtaakin noin 5 minuutissa. Maksimissaan nukahtamiseen menee puoli tuntia, mikäli neiti ei ole vielä väsynyt.


1-vuotis neuvolassa saatiin uudet mitat sekä rokotteet. Emilia on kasvanut aika hoikkana tyttönä, vaikka ruoka maistuukin todella hyvin. Painoa onkin tarkkailtu ja 10kk:n neuvolassa  saatiin ohjeeksi lisätä ruokiin hieman rypsiöljyä.

Paino: 8435 kg
Pituus: 74 cm
Päänympärys: 44,7 cm

Vaatekoko Emilialla on kesän aikana ollut lähinnä 74-80. Nyt käytössä lähinnä koko 80 cm, mutta osa silti niistä vielä hieman reiluja.

4 kommenttia:

 1. Ihana ja taitava yksivuotias! Tosi hienosti tulee jo sanoja :).

  Emilia taitaa olla vaan hoikka tyttö, ja siihen ei oman kokemukseni mukaan rypsiöljyt paljon vaikuta (toki kannattaa kokeilla). Meillä kaksi nuorinta tyttöä olivat 1v neuvolassa 79-80cm pitkiä ja n.8,5-8.8kg, ja nuoremmman kohdalla tuota en enää edes ihmettele :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitkänä ja hoikkana Emilia onkin kasvanut ihan syntymästään asti, joten en kyllä itsekään kauhean huolissani ole. Samoin ollaan oltu myös me vanhemmat pieninä ja Emilia syö kyllä niin hyvin, ettei siitä ainakaan ole kiinni. Ollaan nyt kuitenkin sitä rypsiöljyä kokeiltu, jos nyt vähän lisää energiaa siitä saa, mutta eipä se varmaan hirveästi auta, jos geenit on toisenlaiset. Eiköhän tuo ehdi vielä kasvaa :)

   Poista
 2. Teillä puhellaankin jo paljon!
  Meidän Anni sanoo "kukkuu", "oho" ja usko tai älä "baabababa" =D
  Eiköhän näillä jo elämässä pärjää! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin tuo baabababa on aika yleinen "sana" :D Ja sellaistahan se puhe vielä enimmäkseen on. Ja hyvinhän noillakin pärjää! :)
   Nyt kuitenkin Emilia on oppinut yllättävänkin paljon noita sanoja ja aika selkeästikin osaa jo sanoa nuo! Tosin äiti sana tulee noista opituista vielä huonoiten, vaikka sitä olen kovasti yrittänyt opettaa :D

   Poista