4. toukokuuta 2012

Lempeää unikoulua

Sitten tätä lupaamaani uniasiaa! Meillähän koitettiin jo tuossa kuukausi sitten pitää Emilialle pientä unikoulua, mutta sairastuttiin kaikki pieneen flunssaan, joten unikoulut jäi! Aloiteltiin aika lempeästi ja jätettiin ensin ensimmäinen yösyöttö pois, joka sujuikin hyvin. Mutta toisen kerran herätessään noin 5 aikaan, ei pelkät silittelyt meinannut auttaa. Ja kun me kaikki vielä saatiin sitten flunssa perätysten, oli parempi jättää unikoulut vielä myöhemmälle, jotta kaikki saa nukuttua ja varsinkin Emilian kannalta kipeälle lapselle se ei olisi hyvä hetki muutenkaan.
 Siispä meillä heräillään edelleen yöllä (hieman vaihtelevasti) muutama kerta yössä, tissi suuhun ja kaikki jatkaa uniaan! Iltaisin Emilia viedään omaan sänkyyn ja siellä nukkuu aika hyvin 1-3 asti ja sitten olenkin nostanut hänet meidän sänkyyn aamuun asti. 
 Yleensä Emilia nukahtaa illalla noin 8-9 aikaan ja aamulla neiti ilmoittaa, että ylös on noustava 7-9 aikaan. Ja onpa muutaman kerran nukahtanut jo iltapuurollekin! :)
 Kehtohan meillä vaihdettiin jo muutama kuukausi sitten pinnasänkyyn, kun Emilia alkoi nousemaan konttausasentoon ja siirrettiin se Emilian huoneeseen koristeeksi. Ja taisipa joku muukin saada siitä nyt uuden pedin! (No ei kai noilta karvaturreiltakaan voi kaikkea kieltää :) )
 Tarkoitus olisi pitää uudelleen unikoulu, kun miehelläkin loppui työt. Joten, jos kovin valvomiseksi menee, niin voidaan aamulla vuorotella, kumpi saa nukkua hieman pidempään :) Mies on ollutkin aina hyvin herkkäuninen ja häntä yöheräämiset ovatkin väsyttäneet enemmän kuin minua, joten unikoulu olisi kyllä ihan paikallaan. Emiliallekin yösyönnit ovat oikeastaan vain enää tapa, kun nukahtaakin oikeastaan heti uudelleen tissille. Päivälläkin ravintoa saa jo tarpeeksi muusta ruoasta sekä päivällä kuitenkin imetän vielä aika usein.
Haluaisin myös jatkaa imetystä vielä päivisin sinne noin yhteen vuoteen asti ja hieman pelkään, että Emilia kieltäytyykin kokonaan rintamaidosta unikoulun myötä.

Tuttiahan meidän neiti ei ole suostunut syömään juuri ollenkaan ja joskus äidin edes erehtyessä kokeilemaan tutin tarjoamista yöllä, on aiheuttanut entistä kamalemman huudon. Ja nyt tutti onkin jäänyt vähän huomaamattakin oikeastaan kokonaan pois käytöstä.
 Hyviä vinkkejä unikouluun kuulisin mielelläni ja kuinka muilla on unikoulua pidetty. Sekä muidenkin pienten nukkujien unijärjestelyistä olisi kiva kuulla :)


4 kommenttia:

 1. En tiedä kuinka teillä päivisin nukahdetaan, mutta Nooalla aikoinaan aloitin unikoulun päiväunien korjauksella. Eli en antanut nukahtaa rinnalle vaan siirsin sänkyyn aina kun meinasi syliin/rinnalle nukahtaa. Sitten jos alkoi itkemään otin syliin ja kun hiljeni laitoin sänkyyn. Tätä tein ekoilla kerroilla parhaimmillaan useita kymmeniä kertoja, mutta sinnikkyys palkittiin. Kaksi viikkoa meni ja Nooa nukahti itse sänkyyn ja yöt putkeen. Tämän aikana Nooa oli 8-9 kk ikäinen. Ei vaikuttanut päivän imetykseen. Hyvin lempeä keino tämäkin kun en antanut itkeä yksin.

  Tämä on Peetulla edessä muutaman kuukauden päästä. Nyt kun meidän vauva nukkuu tosiaan yöt vieressä ja tissin hiljentämänä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Emilia nukkuu päivisin oikeastaan aina vaunuissa ja hereillä ollessa puen sen jalaitan vaunuihin, johon se nukahtaa joko heti tai pieneen heijaukseen muutamassa minuutissa. Mutta illalla onkin nukahtanut melkein aina tissille ja yöllä tosiaan meilläkin se on ollut vähän sellanen "hiljentäjä" ja aamulla sillä saanut ehkä tunnin lisää nukkuma-aikaa. Jos Emilian laittaa hereillä ollessa sänkyyn niin siitä tulee kyllä huuto, joskus rauhoittuu syliin ilman tissiä, mutta silloin nukahtaa syliin ja lasken sen sitten vasta sänkyyn, muuten alkaa heti itku uudelleen jos on vielä hereillä.. En tiedä pitäiskö se vaan laittaa uudelleen sänkyyn vaikka onkin hereillä ja koittaa vaan rauhoitella ja nostaa sitten niin monet kerrat syliin rauhoittumaan kun nukahtaa.. Vai voiko nukahtaa syliin ja laskea sitten nukkumaan? Tietysti sinnikkyys varmasti palkitaan! Sydän vaan meinaa särkyä kun toinen itkee :/

   Poista
 2. Kannattaa lukea "unihiekkaa etsimässä"-kirja, siinä vaihtoehtoja unikouluun.

  Tissillehän ei saisi nukahtaa, tätä meille kerran lääkäri paasasi :) Onpas sitä noi ajat unohtanut, en muista oikeen miten meil kaik meni..pitää varmaan lueskella jos blogiini olen asioista kirjoitellut :)

  Tsemppiä unikouluun! Meillä pitäisi luopua tutista ja sen jälkeen käydä taas joku unikoulu...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Janica tuosta kirja-vinkistä, tuo onkin tuttu kirja ja ollut mielessä se lukeakin! Tuo tissille nukahtaminen ei kauheen hyvä juttu kyllä ole, jos liian siihen tottuu niin vaikeampi "vieroittaa", mutta joskus se on ollut vain se helpompi vaihtoehto.. Ei suinkaan aina kyllä tissille nukahda ja illat aika hyvin meneekin sekä ensimmäisen kerran herätessä nukahtaa silittelyyn, mutta aamuyöstä on sitten käytetty tuota vähän huonompaa vaihtoehtoa, eli tissi suuhun ja kaikki nukkuu taas! :) Mutta unikoulu täytyisi pitää tässä piakkoin meidän ensi viikon pienen reissun jälkeen. Saas nähdä mitä siitä tulee :)

   Poista